“Képzeld el, hogy megszületik a gyermeked és minden egy pillanat alatt felborul. Egy tünet, egy diagnózis, és minden átértékelődik.”

2021-ben jelent meg az első képsorozat “Nő az anya mögött” címmel, amely 20 fogyatékkal élő gyermeket nevelő édesanyát mutat be. Csillag Zsuzsa fotósorozatának portréin az édesanyák a főszereplők és a képek mellett olvashatjuk a történetüket is. A fotók elérhetők itt, a VIDd Többre Alapítvány oldalán.

Nemrég pedig megjelent a sorozat második része, továbbra is a VIDd Többre Alapítvány és az Első Lépéseket Támogató Alapítvány közös projektjeként, ismét Csillag Zsuzsa fotóival. A címe, “Apák a köbön”, elárulja, hogy most az édesapák következtek, akik gyermekükkel álltak a kamera elé. A fotósorozatot egyelőre online kiállításként lehet megtekinteni például itt.

Marosi-Pózmány Andrea, a VIDd Többre Alapítvány képviselője elmondta, hogy

A célunk ezzel a kampánnyal az volt, hogy pont azt emeljük ki, mutassuk be mind az anyák, mind az apák részéről, ami leginkább háttérbe szorul a mindennapokban egy sérült gyermek esetében.

A projekthez kapcsolódóan a szervezők különösen fontosnak tartották, hogy ezekkel a képekkel is plusz erőt adjanak azoknak a családoknak, szülőknek, akik a hétköznapok rutinjába merülve is képesek társak maradni.

A projekt nem állt meg, 2022-ben megjelent egy újabb fotósorozat, újra 20 édesanyát bemutatva:

“Lásd meg a nőt az anya mögött!”

Fotó: Clay Banks / Unsplash