A fejlesztőközpontokban egy vagy több módszer köré épülnek a fejlesztő foglalkozások. Az ott dolgozó szakemberek sokszor több módszertani terület ismereteinek alkalmazása alapján vizsgálják meg a gyermekeket és állítják össze a számukra legmegfelelőbb fejlesztési metódust. Több szakember bevonásával intenzív fejlesztő foglalkozások is összeállíthatók a gyerek igényeihez igazítva. 

Neonatológiai Szakrendelés / Csolnoky Kórház, Veszprém

Ezen a szakrendelésen történik a kórház PIC osztályán kezelt újszülöttek további ellenőrzése, valamint a koraszülött gondozás. Ide utalják be az alapellátásból a korai (1-2 év alatti) eltérő fejlődést mutató csecsemőket.
A szakrendelés gyermekgyógyászai szoros kapcsolatban állnak a gyermekneurológiai, gyermek-gastroenterológiai és egyéb gyermekgyógyászati szakrendelésekkel és, amennyiben további vizsgálatokra van szükség, a Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztályára tudják utalni a kis pácienseket. 

A vizsgálatok mellett a rehabilitáció, illetve a rehabilitációs foglalkozásokra történő beutalás is hozzájuk tartozik. A kórházban működik egy fejlesztő szoba, ahol különböző gyógytornát, konduktív és gyógypedagógiai tanácsadást tartanak, amíg a gyermek a Pedagógiai Szakszolgálat rendszerébe kerül. 

További rehabilitációs ellátásra tudnak még beutalót adni a Budai Gyermekkórház és a Zalaegerszegi Kórház gyermekrehabilitációval foglalkozó részlegeire.

Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

Korai fejlesztésre azoknak a 0-3 éves korú gyermekeknek van szüksége, akiknek fejlődése eltér a vele azonos korúakétól.

Hogyan lehet igénybe venni a szolgáltatást?

A szülő személyesen vagy írásban jelentkezhet a lakóhely, vagy a gyermek bölcsődéje szerinti illetékes járási szakszolgálatnál vagy javasolhatja a korai fejlesztés szükségességét szakorvos, védőnő vagy gyermekvédelmi szakember.

A korai fejlesztést a pedagógiai szakszolgálat tagintézményeiben csak írásos szakvélemény birtokában vehet igénybe a szülő. Ennek kezdeményezése is írásban történik. 

A szakértői véleményben javasolt korai fejlesztés és gondozás igénybevétele nem kötelező, de nagyon fontos, hogy a szülő tudja, hogy a képességek az élet első éveiben gyarapodnak leggyorsabban. Minden gyermek számára fontos, hogy ebben az időszakban – a gyermek egyéni adottságait látva, azt alapul véve – segítsék értelmi, érzelmi és testi fejlődését.

A korai fejlesztés a szakértői bizottság határozata alapján előírt óraszámban zajlik, többnyire egyéni formában, amelynek előnye, hogy a gyermek, a szülő és a szakember együtt tevékenykedhet. 

Hol történik a korai fejlesztés és gondozás?

Az otthon nevelt kisgyermek és családja a lakóhely szerinti pedagógiai szakszolgálati tagintézményben, bölcsődés korú gyermek esetén – ha a feltételek biztosítottak – a bölcsődében történik a fejlesztés.

Magán fejlesztőközpontok A TÉRSÉGÜNKBEN

Valami hiányzik?

Fejlesztő vagy, fejlesztő központot üzemeltetsz és nem találod magad a listában? 

Ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot és pótoljuk a hiányosságot!