Május utolsó vasárnapja, hétvégéje, minden évben gyerekeknek szóló programokban bővelkedik. Így idén is színes programok várják a gyerekeket és családjaikat a térségünkben.

De mióta is tartunk gyereknapot és miért?

Magyarországon már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyereknapot, bár akkor még ez nem volt rendszeresnek mondható. A 20-as évektől vált rendszeressé az évi egy nap, sőt 1931-48 között Nemzeti Gyermekhetet is szerveztek!

A nemzetközi gyermeknap ünneplése Törökországból ered, ott 1920-ban tartották az első ilyen megemlékezést. Az ENSZ közgyűlése csak 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsanak egy egyetemes gyereknapot:

Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről,
valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.

A gyermekek ünneplésére kijelölt nap országonként eltérő, a legtöbb országban június 1-je lett ez a kijelölt nap. Május utolsó vasárnapján egyedül mi, magyarok ünneplünk, de pl. Tunéziában, Thaiföldön januárban tartják a gyereknapot, Németországban szeptember 20-a a gyermekeké, Horvátországban pedig november 11-e lett a gyermeknap.

Hogyan ünnepeljünk?

A legjellemzőbb, hogy ilyenkor az egész család közös programokon vesz részt, a gyerekek kis ajándékokat kapnak, bizonyára egy kis sütizés, fagyizás is megesik. Nincsen kötelezően semmi előírva, még az ünneplés sem, de azért a családok törekednek arra, hogy egy élményekkel teli, emlékezetes napja legyen a gyerekeknek.

Programajánló

Segítenénk egy kicsit a gyermeknapi hétvége programjainak szervezésében, Programnaptárunkban ezúttal is összegyűjtöttük a hétvége kiemelt programjait.

Emellett külön szeretnénk felhívni a figyelmet a veszprémi Csodaszarvas Képességfejlesztő Központ eseményére, amely már a 2. gyereknapi rendezvényük lesz. A tavalyi rendezvényen mi is ott voltunk és nagyon jól éreztük magunkat, éppen ezért már nagyon várjuk az ideit is, amelyet most a Hotel História Malomkertben tartanak.

Legyen élményekkel teli ez a hétvégétek (is)!


Forrás: Wikipédia
Fotó: Sharon McCutcheon és Csodaszarvas Képességfejlesztő Központ